FUNDERINGSHERSTEL MET TAFELVLOERCONSTRUCTIE “BLOK Z” ROTTERDAM
Van Dijk Maasland heeft in opdracht van 13 pandeigenaren van ‘Blok Z” in Rotterdam funderingsherstel uitgevoerd. Een grootschalig funderingsherstelproject waarbij de panden zijn voorzien van een tafelvloerconstructie, waarvan sommigen in combinatie met een kelder. De aanleiding: scheefstand van de woningen, scheurvorming op de gevels en klemmende deuren en ramen.
De uitvoering van het project heeft ruim een jaar in beslag genomen, waarbij de bewoners van bovenliggende verdiepingen gedurende de hele herstelperiode in hun huis konden blijven wonen.
“De algehele funderingsconstructie was in hele slechte staat. Na inspectie van de fundering bleek dat de bestaande houten palen waren overbelast en plaatselijk vertoonde het metselwerk ernstige schade. Dit kon je goed zien aan een binnenmuur tussen twee panden, deze was over de onderste halve meter schuim weggebogen, de stukken baksteen vielen er vanaf. En daar bovenop staan nog twee woonlagen. Je kunt je voorstellen dat het voor de bewoners belangrijk is dat er snel gehandeld werd”, vertelt de projectleider Reinder van der Wel.
“DE BESTAANDE HOUTEN PALEN WAREN OVERBELAST EN PLAATSELIJK VERTOONTDE HET METSELWERK ERNSTIGE SCHADE. TECHNISCH INZICHT, ADEQUAAT HANDELEN EN GOEDE SAMENWERKING ZIJN DAN EEN MUST.”
REINDER VAN DER WEL – PROJECTLEIDER VAN DIJK MAASLAND
FOCUS
- Funderingsherstel aan 13 panden totaal aan de Essenburgsingel, Velsenluststraat en GW Burgerplein in Rotterdam
- Project betreft meer dan 30 woningen: elk pand heeft vier woonlagen
- Scheurvorming gevels, klemmende deuren en ramen waren de aanleiding
- Instabiele fundering en slechtmetselwerk resulteert in zakkende palen
- Een tafelvloerconstructie met onderkelderen als funderingsherstel oplossing
- De meeste panden blijven tijdens de uitvoering bewoond
TAFELVLOERCONSTRUCTIE MET ONDERKELDEREN
“De panden van ‘Blok Z’ hadden te lijden onder een combinatie slecht metselwerk en overbelasting”, stelt projectleider Reinder van der Wel.
“De overbelasting zorgt voor zakkende funderingspalen, wat weer leidt tot verdere schade aan de panden. Onze aanpak resulteerde dan ook in een oplossing waarbij de nieuwe funderingsconstructie de panden volledig zou kunnen dragen. Hierom is gekozen voor een tafelvloerconstructie met de mogelijkheid tot het woonoppervlak te vergroten door de ruimte te onderkelderen, met of zonder uitbouw. Hier is gretig van gebruik gemaakt: er zijn zeven nieuwe kelders gerealiseerd waarvan er vier in één enorme kelderbak staan, die meer dan 300 m2 groot is. Alleen het graafwerk hiervan duurde al meer dan twee maanden. Ook zijn meerdere kelders kelders aan de voor- en achtergevel in de tuinen uitgebouwd. En omwille van de lichtinval zijn er meerdere stalen portalen geplaatst, waarvan er één van maar liefst 16 meter lang is.”
GOEDE COMMUNICATIE IS KEY
- Speciaal voor dit omvangrijke project heeft Van Dijk Maasland een communicatieplan opgesteld, goede communicatie is key
- Voorafgaand het project zijn bewoners geinformeerd per brief
- Elke twee weken vindt er plenair overleg plaats om zaken goed af te stemmen
- Tussentijds vindt er afstemming met de bewoners plaats
M1 FUNDERINGSPALEN
M3 BETON
M3 GROND ONTGRAVEN
PANDEN
FUNDERINGSCONSTRUCTIE SLECHT EN INSTABIEL
“Tijdens het werk ontdek je pas of de funderingsconstructie stabiel of instabiel is. Je wéét al dat de funderingen slecht zijn, maar als je dan ziet dat de constructie ook nog instabíel is, zoals bij “BLOK Z” geval was, – dan moet je het plan van aanpak ter plekke wijzigen. Je kunt dit niet voor zijn, want dit soort aspecten komen pas aan het licht als je er aan het werk gaat. Als je dan zoiets tegenkomt, dan vergt dat technisch inzicht, adequaat handelen en uitstekende samenwerking onderling. Dat zijn de ontwikkelmogelijkheden voor ons als bedrijf en wat het project zo uitdagend maakt”, zegt de projectleider. “Gelukkig hebben we voor alle uitdagingen passende oplossingen gevonden.”