VDM FUNDERINGSTECHNIEK

De noodzaak voor een duurzaam bouwwerk is een draagkrachtige fundering. Van Dijk Maasland adviseert en realiseert projecten waarbij funderingsherstel of vernieuwing noodzakelijk is. Wij bieden een breed pakket aan funderingsherstel-technieken waardoor wij voor iedere situatie maatwerk kunnen bieden. Volledig afgestemd op uw wensen en budget. Met meer dan 20 jaar ervaring en vele innovaties verder staat ons team voor u klaar met pragmatische funderingsoplossingen.

ONZE FUNDERINGS-OPLOSSINGEN

VDM-VIJZELPAAL, FUNDERINGSHERSTEL ACHTER DE PLINT
Met behoud van de begane grond vloer worden stalen buispalen door de bestaande muren tot in de draagkrachtige zandlaag geperst.
TAFELVLOERCONSTRUCTIE
Een nieuwe (gewapende) betonnen vloer onder begane grond niveau die met inkassingen verbonden wordt met muren en gevels. Na het uitharden van het beton worden VDM-vijzelpalen door de vloer geperst. Het is tevens mogelijk om de tafelvloer te voorzien van geheide of geschroefde palen. De tafelvloer kan worden voorzien van een isolerende laag schuimbeton en worden afgewerkt met een dekvloer inclusief vloerverwarming.
TAFELVLOERCONSTRUCTIE I.C.M. KELDER
De tafelvloer wordt verdiept aangebracht (ca. 2,5 m onder begane grondniveau), waardoor er extra woonoppervlak ontstaat.

VDM-VIJZELPAAL, FUNDERINGSHERSTEL ACHTER DE PLINT

Een kapotte fundering is in een vroeg stadium te herkennen aan zakking en klemmende deuren en ramen. Vaak lijkt herstellen van de fundering, door de complexiteit van het bouwwerk, haast onbegonnen werk. Maar niets is minder waar. De innovatieve techniek van de VDM-Vijzelpaal herstelt de fundering ‘achter de plint’. De vloer kan blijven liggen en de woning hoeft niet te ontruimd.
TOEPASSING VDM-VIJZELPAAL
In de bestaande muren worden, veelal boven de begane grond, inkassingen gemaakt. Vanuit de inkassingen worden door de fundering heen kernboringen gemaakt. Door deze gaten worden stalen palen de grond ingedrukt tot het niveau van de draagkrachtige zandlaag. De palen worden hydraulisch via een stalen geleidingsframe weggedrukt, waarbij de massa van het gebouw fungeert als tegenwicht bij het persen.

VDM-VIJZELPAAL IN DETAIL

De VDM-vijzelpaal wordt in de bestaande muren geplaatst, achter de plint. Afhankelijk van de situatie, vanaf de buitenzijde of vanaf de binnenzijde. Er zal altijd gekozen worden voor een plaats, bijvoorbeeld bij gemeenschappelijke bouwmuren, waar de uitvoering het minste overlast bezorgt aan de bewoner of gebruiker van het pand. Enkele voorbeelden van waar palen kunnen worden geplaatst:

 

  • Vanaf de buitenzijde eventueel gedeeltelijk onder straatniveau
  • In de woning aan de meest gunstige zijde van de muur
  • In deuropeningen
  • In de kelder
  • In de kruipruimte

VOORDELEN VDM-VIJZELPAAL

  • Woning blijft bewoonbaar
  • Vloer hoeft niet ontruimd
  • Werkstrook van max. 1,5 meter nodig (vanaf de muur)
  • Te combineren met conventionele technieken (bijv. met onderkeldering en vloerrenovatie met een tafelvloerconstructie).

VDM-VIJZELPAAL IN DETAIL

Vijzelpaal principe Van DIjk Maasland

“IK BEN BLIJ MET DE MANIER VAN WERKEN. HET CONTACT VERLOOPT GOED EN IN DE STRAAT WORDT ELKE DAG ALLES KEURIG NETJES ACHTERGELATEN.”

VDM-VIJZELPAAL TECHNISCHE INFORMATIE

De buissegmenten hebben vrijwel altijd (>95% van de gevallen) een diameter van Ø 114 en een paalpunt variabel tot Ø 160 mm. Spie-trompverbindingen zorgen voor de verbinding van de segmenten. Als de buispaal op de gewenste diepte is gebracht, wordt deze gevuld met beton en wordt de inkassing dichtgemetseld en afgewerkt. Het is ook mogelijk de buispaal te voorzien van een vooraf berekende voorspanning, waardoor er direct volledig draagvermogen ontstaat.

Beschrijving:
Funderingsherstel met behulp van stalen buispalen welke in het hart van de bestaande muren worden geplaatst. De VDM-vijzelpaal wordt door middel van een hydraulische vijzel in de dragende zandlaag gedrukt.

Vorm en afmeting:
Getrompte buissegmenten met variabele lengte (afhankelijk van de situatie).
Paalschacht Ø 114 mm (>95% van de gevallen)
Paalpunt variabel tot Ø 160 mm

– NEN 6740 Geotechniek Basiseisen en vervormingen
– NEN 6743 Berekeningsmethode palen op druk

Van Dijk werkt volgens de geldende voorschriften van het bouwbesluit – op basis daarvan wordt een funderingsontwerp gemaakt, waarmee een omgevingsvergunning kan worden verkregen. Op enkele uitzonderlijke gevallen na, zijn funderingsherstel werkzaamheden vergunning plichtig.

ONZE WERKWIJZE BIJ FUNDERINGSPROBLEMATIEK

  • Telefonische beoordeling van de aanvraag
  • Inventarisatie van de beschikbare gegevens en wensen op locatie
  • Offerte
  • Planning & uitvoering

“IK VIND DAT ER ECHT WEINIG TOT GEEN OVERLAST VAN DE WERKZAAMHEDEN IS. DANK DAARVOOR!”

TAFELVLOERCONSTRUCTIE

Een methode die wij veel toepassen is de tafelvloerconstructie. Dit is een constructie waarbij een nieuwe (gewapende) betonnen vloer wordt gerealiseerd. Deze wordt met inkassingen verbonden met muren en gevels. Na het uitharden van het beton worden VDM-vijzelpalen geperst.

TAFELVLOERCONSTRUCTIE IN DE PRAKTIJK: 62 VDM-VIJZELPALEN

Het voormalige pand van een bloemist aan de Noordsingel in Rotterdam kampte met zichtbare verzakkingen, scheve vloeren, scheuren in het metselwerk. De oorzaak: Slechte funderingspalen. Alle begane grondvloeren (250 m2) zijn verwijderd.

Op het kruipruimteniveau heeft Van Dijk Maasland een nieuwe betonnen tafelvloer gemaakt. Na het uitharden van het beton, zijn er 62 VDM vijzelpalen geperst tot 24-NAP.
De nieuwe constructie zorgt voor een duurzame, constructieve ondersteuning van het pand.

Opbouw van de vloer, vanaf de bodem: schuimbeton (100 mm), betonvloer met wapening (300 mm), schuimbeton (t.b.v. isolatie): 400 mm, zandcement afwerkvloer (80 mm).

TAFELVLOERCONSTRUCTIE I.C.M. KELDER

Het creëren van een kelder is mogelijk bij funderingsherstel waarbij een tafelvloer wordt aangebracht. De tafelvloer wordt, vaak onder de bestaande vloer, verdiept aangebracht (ca. 2,5 m onder beganegrondvloerniveau), waardoor er extra woonoppervlak ontstaat.

PERSOONLIJK ADVIES FUNDERINGSPROBLEMATIEK

Wilt u de mogelijkheden voor het funderingsherstel voor uw woning verkennen?

Neem vrijblijvend contact op met ons op.

010 599 18 18
info@vdijk.nl